Na słodkie śniadanie robię roladki z chleba tostowego. Dosłownie rozpływają się w ustach

Dodano:
Roladki z chleba tostowego Źródło: Shutterstock / Silvia ND
Jeśli macie nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania, polecam wam te pyszne roladki. Robi się je z pieczywa tostowego, w środku skrywają słodkie nadzienie. Są tak smaczne, że trudno zatrzymać się na jednej.

Pieczywo tostowe kojarzy się z kanapkami na ciepło. Jednak można na jego bazie przygotować też inne potrawy. Delikatny, miękki chlebek doskonale nadaje się bowiem na zapiekanki, puddingi i roladki. Dziś zapraszam na te ostatnie, które wyglądają tak, że od razu chce się je zjeść. A smakują jeszcze lepiej.

Jak przygotować pieczywo na roladki?

Na roladki najlepiej wybrać pieczywo tostowe pszenne, czyli białe. Wtedy roladki wyjdą delikatne w smaku. Można też oczywiście sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, co będzie zdrowszym wyborem.

Najpierw z każdej kromki pieczywa należy usunąć skórkę. Potem zaś przy pomocy wałka do ciasta, rozwałkować każdą kromkę, by zrobiła się cieńsza i łatwiej było ją rolować. I w zasadzie pieczywo mamy już gotowe.

Jak zrobić słodkie roladki z pieczywa tostowego?

Moje słodkie roladki z pieczywa tostowego skrywają w swoim wnętrzu słodkie nadzienie. Robię je z jabłek, masła, odrobiny cukru i cynamonu. Owoce kroję na kawałki i krótko podduszam z wymienionymi dodatkami. Tak przygotowany farsz wykładam na placki z chleba tostowego i zwijam roladki. Potem każdą zanurzam w jajku i smażę na patelni. Na koniec pozostaje tylko obtoczyć roladki w mieszance cukru i cynamonu. Smakują genialnie!

Przepis: Słodkie roladki z pieczywa tostowego

Chrupiące roladki z pieczywa tostowego na słodkie śniadanie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, przekrój na cztery części, usuń gniazdka nasienne, pokrój na cząstki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, łyżkę cukru i dużą szczyptę cynamonu. Smaż ok. 5 minut, aż owoce zmiękną i powstanie lekki syrop. Przestudź je.
  2. Przygotowanie roladekZ każdej kromki pieczywa odkrój skórkę. Każdą kromkę rozwałkuj wałkiem do ciasta, by zrobiła się cieńsza i bardziej elastyczna. Na jednym brzegu kromek ułóż 3-4 cząstki jabłka, ciasno zwiń w rulon.
  3. SmażenieW misce wymieszaj jajka z mlekiem. Każdą roladkę zanurz w mieszance jajecznej, a następnie smaż po 1–2 minuty z każdej strony, aż będzie złocista i chrupiąca. Roladki posyp mieszanką cukru i cynamonu.

Inna wersja roladek z pieczywa tostowego

Roladki z pieczywa tostowego da się też przygotować nieco inaczej. Można je zanurzyć w jajku rozkłóconym z mlekiem i od razu w mieszance cukru i cynamonu. Po smażeniu cukier przyjemnie skarmelizuje, dodając roladkom smaku i chrupkości.

Roladki można również upiec w piekarniku. Po obtoczeniu w jajku oraz w cukrze z cynamonem trzeba je ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania. Należy je wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza i piec ok. 12 minut, aż się ładnie zarumienią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...