Na słodkie śniadanie robię roladki z chleba tostowego. Dosłownie rozpływają się w ustach
Pieczywo tostowe kojarzy się z kanapkami na ciepło. Jednak można na jego bazie przygotować też inne potrawy. Delikatny, miękki chlebek doskonale nadaje się bowiem na zapiekanki, puddingi i roladki. Dziś zapraszam na te ostatnie, które wyglądają tak, że od razu chce się je zjeść. A smakują jeszcze lepiej.
Jak przygotować pieczywo na roladki?
Na roladki najlepiej wybrać pieczywo tostowe pszenne, czyli białe. Wtedy roladki wyjdą delikatne w smaku. Można też oczywiście sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, co będzie zdrowszym wyborem.
Najpierw z każdej kromki pieczywa należy usunąć skórkę. Potem zaś przy pomocy wałka do ciasta, rozwałkować każdą kromkę, by zrobiła się cieńsza i łatwiej było ją rolować. I w zasadzie pieczywo mamy już gotowe.
Jak zrobić słodkie roladki z pieczywa tostowego?
Moje słodkie roladki z pieczywa tostowego skrywają w swoim wnętrzu słodkie nadzienie. Robię je z jabłek, masła, odrobiny cukru i cynamonu. Owoce kroję na kawałki i krótko podduszam z wymienionymi dodatkami. Tak przygotowany farsz wykładam na placki z chleba tostowego i zwijam roladki. Potem każdą zanurzam w jajku i smażę na patelni. Na koniec pozostaje tylko obtoczyć roladki w mieszance cukru i cynamonu. Smakują genialnie!
Przepis: Słodkie roladki z pieczywa tostowego
Chrupiące roladki z pieczywa tostowego na słodkie śniadanie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- cynamon
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, przekrój na cztery części, usuń gniazdka nasienne, pokrój na cząstki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, łyżkę cukru i dużą szczyptę cynamonu. Smaż ok. 5 minut, aż owoce zmiękną i powstanie lekki syrop. Przestudź je.
- Przygotowanie roladekZ każdej kromki pieczywa odkrój skórkę. Każdą kromkę rozwałkuj wałkiem do ciasta, by zrobiła się cieńsza i bardziej elastyczna. Na jednym brzegu kromek ułóż 3-4 cząstki jabłka, ciasno zwiń w rulon.
- SmażenieW misce wymieszaj jajka z mlekiem. Każdą roladkę zanurz w mieszance jajecznej, a następnie smaż po 1–2 minuty z każdej strony, aż będzie złocista i chrupiąca. Roladki posyp mieszanką cukru i cynamonu.
Inna wersja roladek z pieczywa tostowego
Roladki z pieczywa tostowego da się też przygotować nieco inaczej. Można je zanurzyć w jajku rozkłóconym z mlekiem i od razu w mieszance cukru i cynamonu. Po smażeniu cukier przyjemnie skarmelizuje, dodając roladkom smaku i chrupkości.
Roladki można również upiec w piekarniku. Po obtoczeniu w jajku oraz w cukrze z cynamonem trzeba je ułożyć na blasze do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania. Należy je wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni Celsjusza i piec ok. 12 minut, aż się ładnie zarumienią.